Lätta dina bördor som fotograf

De flesta proffsfotografer är nog lite prylgalna. Det ska vara det senaste och bästa, vad gäller kameror och objektiv, som ligger i kameraväskan. Det ska vara flera kameror, ständigt fler objektiv och andra tillbehör i form av stativ och blixtar. Ja, sen ska förstås själva fotoväskan också vara av bästa och senaste modell.

Visst är det underbart att alltid kunna trolla fram precis rätt verktyg för att göra jobbet och att aldrig behöva improvisera för att lösa ett problem, men det finns förstås en hake, eller till och med flera.

En av de mest uppenbara är förstås kostnaden. Oavsett hur mycket jobb du har och hur snabbt pengarna rullar in går det nästan alltid att sätta sprätt på pengarna genom att köpa ny och bättre utrustning. Det är förstås kul att ha det bästa och senaste, men om du aldrig sparar och lägger undan pengar till sämre tider riskerar du förr eller senare att få problem, om mängden jobb minskar.

Tänk igenom behoven och rensa

Om du känner att det börjar bli lite mycket saker som ligger och dräller och att det är svårt att få med sig allting kan det vara ett tecken på att det är dags för utrensning. Det kan låta som en närapå omöjlig uppgift, men när du väl kommer igång är det inte så svårt.

Tänk igenom vad det är du använder mest. Visst, alla vill ägna dagarna enbart åt de glassiga jobben, där vi får använda hela vår repertoar, men den krassa verkligheten är att majoriteten av allt fotograferande är ganska rutinmässigt och att vi klarar oss med en ganska begränsad mängd utrustning.

Välj ut det du behöver för att klara 80-90 procent av alla jobb och lägg i din fotoväska. Du behöver inte slänga eller sälja allt annat genast, men lägg gärna undan grejerna i en garderob och testa hur det går att jobba utan alla prylar.

Skippa bilen

När du jobbar som fotograf är det förstås jättepraktiskt med bil. Du kan ta dig vart som helst, när som helst. Men det är inte helt sant, förstås. Med bil är det lätt att fastna i stadens täta trafik och den där snabba, effektiva transporten blir inte alls så effektiv som du tänkt dig.

Dessutom blir bilen lätt en förevändning för att ta med sig mer utrustning än nödvändigt. Det är ju lika bra att ta med sig lite extra grejer, ifall det behövs. Det hände ju en gång för flera år sedan faktiskt.

Om du istället skippar bilen vinner du flera saker. Skaffa en elcykel eller miljövänlig elmoppe istället, så tar du dig snabbare dit du vill. Dessutom slipper du släpa med dig en massa onödig utrustning som kan vara bra att ha, eftersom det helt enkelt blir omöjligt att få med sig allt.