Glöm inte exteriörbilderna!

När man håller på med foto och bilder på företaget är det lätt att snöa in på personalen och glömma bort allt det andra, som också hör till verksamheten.

Det är förvisso sant att personalen är företagets viktigaste tillgång och att bra bilder av personalen är en stor tillgång i er marknadsföring, men det betyder inte att personalen är allt.

Företagets produkter kommer ni förmodligen ihåg att fotografera. Ni jobbar ju med dem dagligen och de är en viktig del av det ni levererar till kunderna, men hur är det med foton av era lokaler och anläggningar?

Här går vi igenom vad du behöver tänka på när det gäller bilder av era anläggningar interiört, men framför allt exteriörbilder.

Inventera behovet

Vad ni behöver i form av exteriörbilder beror helt på företagets verksamhet. Är ni ett tjänsteföretag räcker det med bra bilder av företagets kontorsbyggnad, både entrén och översiktsbild av byggnaden.

Har ni en fabrik med tillhörande gård kanske ni vill komplettera med flygbilder tagna med en drönare, något som många fotografer kan hjälpa er med och som ger en trevlig professionell touch åt era bilder.

Förbered noga

Det viktigaste, utöver en bra fotograf, för att få bra exteriörbilder är att se till att allting ser bra ut på bild. Att röja upp och snygga till ett stort fabriksområde kan vara ett tidskrävande jobb som behöver påbörjas långt i förväg, men även bilder av er kontorsentré kräver kanske mer förberedelser än ni tänkt på.

Se till att städa och forsla bort eventuellt skräp som ansamlats utanför byggnaden. Se också till att fasaden ser hel och ren ut och reparera eventuella skador i tid. Inför fotograferingen bör hela ytan sopas och kanske gärna vattnas om den ser skräpig ut.

Glöm inte heller färgklickarna. Om ni har en modern byggnad i glas eller betong blir det lätt grått och trist på bild. Köp eller hyr lite färgglada utemöbler att ställa vid entrén och parkera gärna en stilren elmoped utanför, kanske tillsammans med en modern elcykel, så blir intrycket ett helt annat.

Samma principer gäller fotografering av fabriksområden och liknande. Skillnaden är att du kan ställa lägre krav på estetik. Ta inte in saker som inte hör hemma där, men snygga gärna till och arrangera så att det ser trevligt och välorganiserat ut.