Tips för bättre porträttfoto

När du ska presentera dina anställda på webben och i tryckt material – Ge ditt företag ett ansikte, helt enkelt – gäller det att ha tillgång till bra porträttbilder. Det kan handla både om enkla ansiktsbilder och om bilder på personalen i deras naturliga miljön, på arbetsplatsen eller fritiden.

Här kommer vi att ge lite praktiska tips och råd för hur du ska gå tillväga för att få maximal kvalitet på dina bilder av personalen, oavsett om du fotograferar på egen hand, eller om du anlitar en proffsfotograf.

Hitta ljuset

Bra ljus är A och O om du vill få bra bilder och det gäller inte minst vid porträttfoto. Att vara utomhus, i skuggan, en solig eftermiddag är närmast idealiskt, men det är inte alltid genomförbart på grund av vädret.

Det går att ta utmärkta bilder inomhus också, med stöd av bra blixtar och fotolampor, men välj en lokal med så mycket naturligt ljus som möjligt, gärna en ljusgård om ni har, men se till att undvika direkt solljus på motivet.

Ställ in kameran

Du behöver ingen jättemärklig kamera egentligen, men bättre kamera ger högre kvalitet, så snåla inte för mycket. Det viktigaste är att kameran kan ta bilder i det tillgängliga ljuset och att du kan ställa in den så att det blir bra.

När det gäller ansiktsbilder vill du helst ha så lite bakgrund som möjligt. En lågt bländartal (stor öppning) är perfekt här och minskar skärpedjupet, men se upp med exponeringstiden, så resultatet inte blir suddigt. Använd gärna stativ och en exponeringstid på högst 1/50 sekund.

Tänk också på att inte gå för nära motivet, eftersom det förvränger formen på ansiktet. Backa hellre något och använd kamerans zoom. Titta på resultatet direkt, så kan du direkt upptäcka om bilden ser konstig ut.

Experimentera med motivet

En bild från arbetsplatsen kanske inte ger utrymme för er att ta ut svängarna så mycket, men i andra sammanhang kan ni prova med lite annorlunda grepp och variera motivet för att se vad som blir bra.

När det gäller ansiktsbilder är det vanligt att bara ställa personerna mot en vit vägg och trycka av, men det finns massor av andra möjligheter, som kan bli bättre. Sätt personen som ska fotograferas på en stol, mitt på golvet och ta en bild uppifrån när de tittar in i kameran, så slipper du slagskuggor som är vanliga annars. Eller prova något annat. Med rätt skärpedjup och en bakgrund som inte är alltför stökig kan du ta bra ansiktsbilder rakt framifrån av en person som står eller sitter mitt i ett rum.