Skapa en bra miljö för vardagsfoton på jobbet

Alla företag vill ha bilder från sin vardagliga verksamhet att använda på webben, i broschyrer och presentationer, men att ständigt förnya bildbanken blir snabbt kostsamt om ni hela tiden ska ta tid från ert ordinarie arbete och hyra in en proffsfotograf för att ta nya bilder som kanske bara används en kort tid.

Det finns dock en annan möjlighet. Se till att ni har ständig möjlighet att själva ta bra bilder av när ni arbetar. Det kanske låter komplicerat, men om ni bara försöker går det att komma långt med mycket enkla medel och små investeringar.

Hitta ett bra utrymme

Ni behöver inte bygga om hela kontoret eller verkstaden till fotostudio, men försök hitta ett bra utrymme där ni arbetar och som också passar för fotografering.

Framför allt handlar det om att hitta någon plats där det är lätt för er arbeta och som inte är belamrat av sådant som inte hör dit. Det handlar om att skapa förutsättningar för motivet att vara i centrum, utan en massa saker som stör i periferin.

Det är bra om ni har plats att ställa upp en kamera på stativ på något eller några strategiska ställen, men det är ingen absolut nödvändighet.

Skaffa en bra kamera

Det finns gott om bra kameror numer, som inte är speciellt dyra. Läs recensioner på webben och rådfråga en fotohandlare. Det måste vara enkelt att ta bilder med bra resultat om ni ska göra det själv.

Bra kameror och objektiv kan ni köpa nytt, men ännu bättre är kanske att köpa begagnat. Ni får mycket mer kamera för pengarna på det sättet och risken att ni sliter ut utrustningen innan den blivit gammal och omodern är obefintlig.

Tänk på ljuset

Det absolut viktigaste för att kunna ta bra bilder är att ha bra ljus. Det betyder i normalfallet mycket mer ljus än vad ni normalt använder, men lyckligtvis måste det inte vara några speciella eller komplicerade lampor.

Börja med bakgrundsljuset. Köp in några stilrena taklampor som matchar utrymmet där ni ska fotografera. Komplettera sedan med skrivbordslampor och annat som ni normalt behöver till arbetet.

Komplettera sedan med extraljus som ni kan flytta runt efter behov. Här går det bra att välja billiga spotlights i olika modeller från byggmarknaden eller möbelvaruhuset. Det här är ingenting som syns i bild eller som ni måste ha stående framme jämt. Välj sånt som är billigt och enkelt att flytta.

För bästa resultat, välj sedan belysningsdon med god färgåtergivning så att ni får lyster i färgerna. Komplettera gärna med ett grey card så att ni kan ställa in kamerans vitbalans så blir det mindre jobb med bearbetning efteråt.

Sedan är det bara att sätta igång med fotograferandet. Gör det till en vana att ta fram kameran någon gång i veckan och fotografera när ni gör någonting intressant.

Bara fantasin och er egen experimentlusta sätter gränserna.