Skippa kontoret – Skaffa nya kunder genom att nätverka

Som fotograf ägnar du förstås mycket tid åt efterbearbetning och det är typiskt ett jobb som de flesta helst gör i avskildhet på sitt kontor.

En egen lokal är idealisk eftersom du får chansen att arbeta ifred och för att du kan bre ut dig och använda utrymmet helt fritt, men det har inte bara fördelar. Risken finns att du skaffar dig dåliga vanor, slarvar med städningen och kanske inte ens arbetar så koncentrerat som du tänkt dig.

Rätt vad det är liknar ditt kontor ett stökigt prylförråd, om du inte ser upp och ju längre tiden går desto svårare blir det att ta sig i kragen och städa upp i röran.

Känner du igen dig? I så fall kan det vara hög tid att tänka om och kanske helt skippa kontoret, eller skära ned på ytan och den tid du tillbringar där och byta till en miljö där du träffar andra människor och inte fritt kan sprida saker omkring dig.

Nätverka och hitta nya kunder

Om du är verksam i huvudstaden kan du till exempel teckna abonnemang hos ett coworking space i Stockholm. Då får du tillgång till en hel rad trevliga kontorslokaler, där du inte bara kan jobbat utan också har möjlighet att knyta nya kontakter och få fler uppdrag.

Som användare av ett coworking space har du stora anpassningsmöjligheter. Du kan vara maximalt flexibel och arbeta där det är bäst för dagen men du kan också i allmänhet utvidga ditt abonnemang med fler tjänster som till exempel eget kontor, om du behöver en fast arbetsplats med möjlighet att förvara utrustning.

Om du tänker igenom vad du egentligen behöver i jobbet och rensar lite kanske du i slutändan kan klara dig helt utan en egen kontorslokal.

Sänk kostnaderna – Öka flexibiliteten

När du väljer bort det egna kontoret och istället hyr en arbetplats öppnar sig nya möjligheter när det gäller att sänka dina kostnader. Plötsligt har du möjlighet att vara mycket mer flexibel än tidigare. Genom att anpassa kontorsytan du betalar för efter dina behov för stunden kan du låta din arbetsplats växa och krympa efter behov och säsongsvariationer.

Behöver du extra utrymme till din assistent i ett projekt? Inga problem! Hyr det du behöver under projektet och lämna sedan tillbaka lokalen direkt efteråt. Ska du ta semester eller en längre reportageresa? Packa ihop utrustningen och flytta ut ur ditt kontor, så sparar du en slant.

Att hyra arbetsplats istället för en kontorslokal ser ofta dyrare ut på papperet, men med tanke på vilken flexibilitet du får kan det ändå bli en besparing i slutändan. Dessutom kommer du att träffa massor av andra företagare och få möjlighet att hitta nya, bra kunder.