Vad har du i ditt kostymförråd?

Alla vet vad en proffsfotograf behöver: Kamerahus, objektiv, blixtar, lampor, stativ, och så vidare. Allt du kan tänka dig när det gäller fotoutrustning, gärna i två eller tre exemplar.

Men det finns annat också, som man kanske inte alltid tänker på, nämligen rekvisita.

Fotograferar du bara döda föremål som maskiner, bilar och byggnader klarar du dig kanske utan, men så fort du börjar ta bilder där människor är det bara en tidsfråga innan behovet uppstår.

Det kan gälla småsaker som halsdukar, hattar, klockor eller smycken, men man kan också tänka sig hela garderober av kläder, smink, masker och peruker. Allt beror på vilken typ av jobb du kan tänkas hamna på.

Här går vi igenom vad som kan vara bra att ha i rekvisitaförrådet och vad du kan skaffa med enkla medel utan stora investeringar.

Börja med det lilla

Ingenting kan göra en dålig bild bra, men det finns gott om saker som kan göra en bra bild bättre och då är det ofta de små detaljerna som avgör.

Fördelen med små rekvisitadetaljer är att de tar liten plats och är relativt billiga, samtidigt som de kan ha stor påverkan på hur en bild upplevs.

Ett klassiskt exempel är halsdukar och scarves i olika färger som du kan köpa på dig när tillfälle ges. Det här är ingenting som behöver matcha, snarare tvärtom. Köp halsdukar och scarves billigt när tillfälle ges och du kommer med tiden att bygga upp ett bra förråd som kan komma till användning oftare än du tror.

Samma sak gäller hattar och kepsar. Massor av billiga hattar och kepsar säljs på bensinmackar och varuhus och i synnerhet i rea-tider går det att göra bra köp. En annan sak som också sitter på huvudet är snygga hair extensions som du kan köpa billigt och använda för att förändra eller kanske förbättra en persons utseende när jobbet kräver det.

Smycken och klockor kan du också köpa billigt. Det behöver absolut inte vara dyrt och exklusivt. Det måste bara se rimligt ut på bild, så satsa på det som är lite sobert men inte kostar så mycket.

Det lite större

Lite större rekvisitadetaljer som kan komma till pass men som kanske kräver lite planering är stora klädesplagg som rockar, jackor och kappor. Även förkläden och klänningar kan vara bra att ha och passar utmärkt att kombinera med mindre detaljer som klockor, smycken och scarves.