Sälj arkivbilder via bildbyrå

Vi fotografer har en ny nisch som kan vara väldigt lukrativ. I tillägg till att sälja foton till klienter och företag kan vi också nu sälja arkivbilder via bildbyråer online. Man får inte en massa pengar per foto, men många bäckar små bildar en hel å och det är alltid trevlig med lite extra passiva inkomster. Det här är möjligt för alla fotografer: nybörjare, proffs och hobbyfotografer. Olika sajter riktar sig mot olika nivåer av kvalitet och teman, så det är bra om man gör lite research och hittar de sajter som passar bäst.

Som fotograf får du ofta behålla mellan 30% – 50% av priset som köparen betalar för fotot och i utbyte får du nå ut till tusentals kunder utan att behöva göra någon egen marknadsföring. De flesta bildbyråer använder ett upplägg med royaltyfria bilder som gör att kunden inte har någon copyright. Om man vill ha lite högre upplösningar så kan man ibland betala mer.

Vilka är det som köper dessa foton? Många av kunderna är bloggare, egna företagare, kreativa byråer, tidningar, reklambyråer och interna marknadsavdelningar. Några bildbyråer online inkluderar Mostphotos.com, Istock.com, Matton.se, Johners.se och jätten Shutterstock.com (som betalar väldigt lite till fotograferna). Du kan ladda upp bilder på allt från extensions hår till porträtt och naturbilder.

Oavsett vilken sajt man väljer är det viktigt att man läser villkoren ordentligt så att man vet vad de förväntar sig. Förutom hur mycket de betalar per bild gäller det också att notera vilket bildformat de föredrar och vilken upplösning de kräver. Bra kvalitet är alltid viktigt, så undvik suddiga bilder av låg kvalitet.