Så skapar du som fotograf bra genrebilder

Fotografering på plats hos kunden i all ära, men ibland vill man bara ha tag i bra och välarrangerade genrebilder på kort varsel.

I det läget är det inte lönt att börja arrangera en fotosession. Istället blir det till att leta i det egna arkivet eller använda olika bildarkiv på nätet.

Det finns gott om bildbanker online, både kostnadsfria och sådana som du får betala för att använda. De är en bra resurs i många lägen, men många gånger är bilderna väldigt lika varandra och det känns snabbt som om du upprepar dig, hur varierat urval du än gör.

Det är därför du ska satsa på att skapa din egen bildbank av sånt du ofta behöver. Just när det gäller kontor och kontorsarbete är det extra viktigt. Det som erbjuds genom bildbankerna inom denna genre tenderar att vara extremt slätstruket och tråkigt och det är ju inte det du och dina kunder vill förmedla.

Smarta knep – Så håller du ned dina kostnader

En svårighet är förstås att arrangera en helt egen fotosession utan att det blir mycket dyrt, men det finns några knep för att göra det billigare.

Fråga någon kund som behöver bilder från sitt kontor men som har liten budget om du kan få låna personalen för några bilder extra, mot att du gör jobbet kostnadsfritt. Sedan tar du både kundens bilder, enligt önskemål, men använder sedan samma personal och rekvisita för att ta ytterligare bilder, för egen användning.

Om du behöver lokaler kan du till exempel titta efter var man kan hyra fräscha kontor i Stockholm och prata med uthyraren om du kan få använda någon vakant lokal någon dag. Även där kan det gå att sänka hyran till noll om du erbjuder några bilder i utbyte.

Titta på bildbankerna och gör sedan tvärtom

När det gäller vilka bilder du ska ta så är det ett bra knep att titta på bildbankernas bilder inom genren och sedan göra precis tvärtom.

Strunta i de välpolerade men trista bilderna av leende människor som låtsas arbeta tillsammans och satsa på lite mer stökiga miljöer och låt människor se naturliga ut.

Alla på en arbetsplats är inte perfekt skräddade, leende människor och ingen förväntar sig att det ska se ut så på bild heller. Här är din chans att skapa lite variation och autenticitet i dina genrebilder.