Så tar du de bästa matbilderna

Mat är en stor del i våra liv och när du besöker en restaurang eller är riktigt nöjd med din matlagning hemma efter att ha testat på ett nytt recept , kan det vara kul att föreviga detta och ta en fin bild. Men detta är lättare sagt än gjort och om du har försökt att ta bra bilder på din tallrik, har du kanske också upptäckt att färgerna inte gör sig rättvisa och maten ser ganska trist och tråkig ut. Så hur tar man då de allra bästa matbilderna?

Ljuset har stor betydelse

Oavsett vad du tar bild på så kommer ljuset att ha stor betydelse. Du kan välja att fota i naturligt ljus och kommer då att behöva tänka på hur solen ligger och hur detta sedan påverkar din bild. Du kan också använda artificiellt ljus när du fotar, vilket gör det enklare att skräddarsy bilden och framhäva nyanserna på tallriken och omgivningen.

Tänk på helhetsbilden

Men vad som inkluderas i bilden och hur din tallrik ser ut har också stor betydelse. Om du vill ta bilder på den mat som du lagar hemma, är det de små detaljerna som räknas. Se till att du inte lägger upp alltför mycket på tallriken, att maten är fint upplagd och att de porslin som du lägger upp maten på är enkla. Det finns annars en risk för att matens färger inte framhävs på rätt sätt.

Om du vill att bilden ska vara riktigt trevlig bör du också ha detaljerna omkring maten i åtanke. Kanske du kan inkludera lite växter, ett fint dukat bord eller ingredienser runt maten för att ge lite mer hjärta till slutresultatet. Många redigeringsprogram hjälper dig också att balansera ut färgerna på tallriken, för att bilden ska bli fantastisk!